top of page

SESSIÓ 13

Ana Gesto, Alejandro Ocaña, Laura Yustas
dissabte 28 de setembre de 2019 a les 18h
Centre del Carme Cultura Contemporània de València

- Resum -   

Ana Gesto_Accionando do peito.jpg

La tretzena sessió d’Art D’. Cicle d’art d’acció inclou dos performances d’artistes que treballen a partir de pràctiques o llenguatges escultòrics: Ana Gesto (Santiago, 1978) i Alejandro Ocaña (Vila-real, 1999).

A més, quan es compleixen els dos anys del nostre cicle, la investigadora Laura Yustas, que treballa elaborant criteris d’anàlisi des de la sociologia crítica, revisarà les accions que s’hi ha programat durant este temps per visibilitzar la diversitat de les propostes i contribuir a eixa anàlisi crítica tan necessària.

Ana Gesto, ‘Accionando Do de Peito’. Foto: Juan Otero Chaves, Santiago de Compostela 2019.

- Presentació - 

Ana Gesto

Do-de-peito.jpg

Ana Gesto, 'Do de Peito'. Foto: Jesús María Alonso. Las Bardenas, Navarra 2019.

Performance: Concerto para ferreñas e Do de peito (20’)

Ana Gesto és performer i artista visual. Desenvolupa la seva obra al voltant de les pràctiques culturals i socials, de fort caràcter identitari; tendeix al llenguatge escultòric i a l'experimentació acústica. Treballa amb objectes transmutats de gran significat simbòlic i amb els sons que produeixen. Objectes quotidians que, transformats i alliberats del seu significat, mostren altres capes de realitat. Incorpora la no neutralitat dels espais en les seves accions, interaccionant amb el públic en diverses ocasions.

 

Ana Gesto (Santiago, 1978) està llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Vigo i la Facultat de Belles Arts de València. Va formar part del grup de recerca ‘Resistencia’ a la Universitat de Vigo de 2008 a 2011. Ha fet performances en festivals i esdeveniments d'art d'acció, i ha participat en exposicions individuals i col·lectives, nacionals i internacionals.

Alejandro Ocaña

Alejandro Ocaña

Ana Gesto, 'Do de Peito'. Foto: Jesús María Alonso. Las Bardenas, Navarra 2019.

Perfo I.jpeg
Perfo II.jpeg

Alejandro Ocaña

Performance: Acció mutable (35’)

En el meu treball utilitze materials de la pràctica escultòrica per activar-los mitjançant el cos i observar les sinergies que es creen i com es comporten. Els materials creen una mutació sobre el cos que el condueix a un nou comportament en l'espai, i a la vegada el cos manipula els materials perquè canvien de forma, de significat o perquè muten el seu estat.

 

Alejandro Ocaña Fernández (Vila-real, 1999) estudia el grau de Belles Arts a la Universitat Politècnica de València. Està format en dansa contemporània i ha participat en workshops amb ballarins com Joan Miquel Artigues o com Mario G. Sáez. El seu treball com a perfórmer s’ha pogut veure en festivals com Excentricités (Besançon, França, 2019), Intramurs (València, 2019) o La escucha errante. Encuentros de investigación y creación sonora (Bilbao, 2018).

Laura Yustas

Conferència:

El cicle d’art d’acció organitzat per Art D’ porta dos anys en funcionament. Què ha passat en este temps? Hem canviat el món? Hem generat propostes que hagen transformat el camp de l’art? Hem fet pensar a algú? Ens hem divertit, almenys?

En esta xarrada revisaré algunes accions de les sessions passades i analitzaré característiques que les apropen i altres que les fan diferents: nivells de narcisisme o de litúrgia, ús de l’humor, caràcter poètic o suggeridor, intencionalitat, capacitat per a funcionar com a propostes transformadores en el camp de l’art... Una mena de revisió que no pretén senyalar errors, sinó visibilitzar la diversitat i contribuir a l’autocrítica de l’art d’acció. Com a subcamp artístic, l’art d’acció mereix un debat i una visió crítica que cal construir en col·lectiu. Este cicle té dos parts teòriques per sessió -xarrada i col·loqui- i una pràctica -accions- perquè, com es veia en el text de presentació, som un grup interessat en la part pràctica però també en la teoria i l’anàlisi de l’art d’acció. Amb diverses estratègies -algunes no puc dir-les perquè són secretes, però hi ha més de mil- hem intentat fomentar este debat específic del medi però, ho hem aconseguit?

 

Laura Yustas és investigadora, ex-artista, feminista i, de tant en tant, gestora cultural. Ara mateix espera pacientment que el tribunal avaluador revise la seua tesi doctoral. Forma part del col·lectiu Art D’ des dels seus començaments en 2017, així que és parcialment responsable en la tria d’artistes i teòrics/ques per a les diferents sessions -per a bé o per a mal-. Treballa a pobles del País València creant arxius digitals de memòria popular, té interés en la sociologia crítica de l’art i defén que les decisions estètiques no estiguen per damunt de les ètiques ni en l’art ni en qualsevol altre camp. Ha format part d’altres col·lectius com El col·lectibo -laboratori antagònic de pràctiques culturals- o Las posterioris -un experiment de documentació massiva i totalment excessiva de propostes d’art d’acció-.

foto-art-d-laura-yustas.png

Laura Yustas, foto d'estudi 1934.

- Col·loqui de la sessió - 

 DISPONIBLE DESPRÉS  DE LA SESSIÓ

- Documentació visual -   

 DISPONIBLE DESPRÉS  DE LA SESSIÓ

© 2017 Artd' Cicle d'Art d'Acció

bottom of page